domenica 19 maggio 2013

PEARL



PEARL

A pearl is a spherical structure consisting essentially of calcium carbonate in crystalline form deposed in concentric layers, and produced by living tissues - in particular from the mantle - of molluscs (typically the oysters). The term "pearl" is derived from the Latin "pernula", the name by which you indicated the shell that contains and form of which recalls the "leg of pork." A pearl is formed when a foreign body, such as parasites or pieces of shells, it stops in the cavity palleale. It is covered by successive layers of nacre, in order to defend the tissues of the irritation. Are deposited several layers of calcium which, in combination with other minerals, creating these particular precious objects. The pearl is formed from virtually nacre, better known as mother of pearl. The most common color in the beads is white, but you can also find pink pearls, cream-colored, dark purple, gray and black. Thanks to technology and years of study, we can also have pearls with bizarre colors like green, blue, orange, which are mainly used in jewelry. When it comes to black pearls, Akoya and in addition to those of the river, we immediately think of the expensive Tahitian pearls, very valuable and very beautiful. The value of the pearls, however, is distinguished not only by color, but also by the shape and luster, that is, the light that fails to reflect. There are two categories of pearls: Freshwater pearls and saltwater pearls. As the name implies, the freshwater pearls are grown in lakes and rivers, while others come from the ocean and very often by the lagoons. The three categories of saltwater pearls are the Akoya, Tahitian pearls and South Sea pearls rare and expensive.

PERLA

Una perla è una struttura sferica costituita essenzialmente da carbonato di calcio in forma cristallina deposto in strati concentrici, e prodotta dai tessuti viventi – in particolare dal mantello – dei molluschi (tipicamente le ostriche). Il termine "perla" deriva dal latino "pernula", il nome con cui si indicava la conchiglia che la contiene e la cui forma ricorda la "coscia del maiale". Una perla si forma quando un corpo estraneo, come parassiti o pezzi di conchiglie, si ferma nella cavità palleale. Esso viene ricoperto da strati successivi di madreperla, allo scopo di difendere i tessuti dell'animale dall'irritazione. Si depositano vari strati di calcio che, in combinazione con altri minerali, creano questi particolari oggetti preziosi. La perla è formata praticamente da nacre, meglio conosciuta come madreperla. Il colore più comune nelle perle è il bianco, ma si possono trovare anche perle rosa, color crema, viola scuro, grigie e nere. Grazie alla tecnologia e ad anni di studio, oggi possiamo anche avere perle con colori bizzarri come il verde, l'azzurro, l'arancione, che vengono usate soprattutto nella bigiotteria. Quando si parla di perle nere, oltre alla Akoya e a quelle di fiume, si pensa subito alle costosissime perle di Tahiti, molto pregiate e particolarmente belle. Il valore delle perle però, non si distingue solo dal colore, ma anche dalla forma e dal lustro, cioè la luce che riesce a riflettere. Ci sono due categorie di perle: le perle di acqua dolce e le perle di acqua salata. Come dice la parola stessa, le perle d'acqua dolce vengono coltivate nei laghi e nei fiumi, mentre le altre provengono dall'oceano e molto spesso dalle lagune. Le tre categorie di perle d'acqua salata sono le Akoya, le perle Tahiti e le costosissime e rare perle South Sea.

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