domenica 20 gennaio 2013

SQUID IN ZIMINO WITH TOMATO


SQUID IN ZIMINO WITH TOMATO


Preparation time: 20'
Cooking time: 50'
Execution: easy
Wash the squid and the tentacles off the bag, clean and wash the spinach thoroughly, cut into strips not too thin and cook for a few minutes in pans with a lid; room, remove them from the heat and set them aside. Saute garlic, onion, carrot, celery and chopped chilli in a large pan with the oil. Add the squid, room slightly, salt and pepper and continue cooking for a few minutes while stirring. Pour the wine and let it evaporate, combine the chopped tomatoes, cover and cook over low heat for 30',
gradually pouring a little boiling water when necessary. Add the spinach and continue cooking over medium heat for 10 '. At the end of season with salt and pepper and serve accompanied, to taste, with toasted bread.
Ingredients for 4 people
• For the squid:
• 800 g of small squid cleaned
• 600 g of peeled tomatoes
• 500 g of spinach
• 2 peaks of garlic
• 1 onion
• 1 carrot
• 1 stalk of celery
• 1 fresh chilli
• 2 tablespoons extra virgin olive oil
• 2 dl of dry white wine
• salt and pepper

CALAMARI IN ZIMINO AL POMODORO


Preparazione: 20'
Cottura: 50'
Esecuzione: facile
Lava i calamari e stacca i tentacoli dalle sacche; pulisci gli spinaci e lavali con cura, tagliali a listarelle non troppo sottili e falli cuocere per qualche minuto in padelle con il coperchio; sala, toglili dal fuoco e mettili da parte. Fai soffriggere l’aglio, la cipolla, la carota, il sedano e il peperoncino tritati in una larga padella con l’olio. Aggiungi i calamari, sala leggermente, pepa e prosegui la cottura per qualche minuto mescolando. Bagna con il vino e lascialo evaporare; unisci i pomodori tritati, copri e fai cuocere a fuoco basso per 30' circa,
versando gradualmente poca acqua bollente quando è necessario. Aggiungi gli spinaci e prosegui la cottura a fuoco medio per 10′. Alla fine regola di sale e pepe e servi accompagnando, a piacere, con crostini di pane casereccio.
Ingredienti per 4 persone
• Per i calamari:
• 800 g di calamari piccoli puliti
• 600 g di pomodori pelati
• 500 g di spinaci
• 2 picchi d’aglio
• 1 cipolla
• 1 carota
• 1 gambo di sedano
• 1 peperoncino fresco
• 2 cucchiai di olio Extra Vergine
• 2 dl di vino bianco secco
• sale e pepe

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